Українська греко-католицька церква

Яким має бути пам’ятник на цвинтарі.

Яким має бути пам’ятник на цвинтарі.

     Коли людина відходить у вічність, у досконалий стан свого буття, для неї найважливіше виправити свої гріхи, від яких і буде цей стан залежати. Сама людина не може дати викуп за свої гріхи. Через смерть Ісуса на Хресті, ми викуплені від смерті, а через Церкву збудовану Спасителем, ми виправляємо свої гріхи, та гріхи своїх ближніх.  Отримавши владу просити і одержувати, ми це творимо у Христовій Церкві, до якої і належимо. Цю ласку ми отримали через Хрест, який для нас є знаменом перемоги над смертю, Жертовником на якому була принесена очищальна  Жертва за людський рід.  Тому, ми звеличуємо Хрест та шануємо Його, і ставимо на могилах своїх рідних. 

   Відвідуючи ці могили, ми зосеред-жуємо свою увагу на молитву про прощення гріхів похованого. Хрест є допомогою у наших проханнях, нагаду-ючи нам про любов та милосердя нашого Спасителя до нас. Тому ми повинні дбати про те, щоб ніщо не відвертало нашої уваги від молитви.

.  Перешкодою для нашої молитви можуть бути світлини, які зараз, в більшості, займають центральне місце на пам’ятнику, та не відображають реального стану похованої людини. Перешкодою є також і гоніння за виглядом пам’ятника, аби не бути гіршим. За цим всім, Хрест займає непомітне місце на людському пам’ят-нику, хоч і являється центральним у житті кожної людини.

  Саме таким чином ми зневажаємо Хрест. Приходячи на могилу, світлина покійника оживляє нашу пам'ять і повертає нас в минуле, замість того, щоб Хрест нас привів до уважної молитви.  Порівнюючи могили, які є гіршими чи кращим,  приводять нас в більшості до осуду та обмови. Отже замість того, щоб допомогти своєму рідному,  ми ще й грішимо.

   На могилі повинен бути тільки Хрест, який приводить нас до Спасителя, через Якого ми входимо у вічне блаженство. А так, як тіла похованих  є рівними між собою, пам’ятники повинні бути скромними і однаковими.

Статистика відвідування

Відвідувачі
41
Статті
244
Перегляди статей
51210

Зараз на сайті

На сайті 11 гостей та відсутні користувачі