Українська греко-католицька церква

чеснота

ЧЕСНОТА

продовження

   Високий рід, титули, почесті минають і не примножують нам слави перед Богом; зате чеснота дає вічну славу — вічне щастя. "Благочестя на все корисне, бо має обітницю життя теперішнього й майбутнього" (І Тим. 4, 8). "Чеснота є матір'ю слави" (св. Берн.). Ніщо так не забезпечує нам безсмертного імені, як чеснота (св. Золот.). Багатство минається, честота залишається. Чеснота робить нас гарними в очах Бога. Краса тіла оманлива і проминаюча (Прит. 31, 30). Справжньою і найдосконалішою красою є чеснота (св. Авг.).

   Тут, на землі, цієї краси не видно, але вона колись виявиться. Фруктові дерева взимку стоять без прикраси, ховаючи в собі життя. І, в той же час, трави зеленіють навіть серед найгостріших морозів, але, коли прийде гаряче літо, вони всихають, а дерева досягають повного розквіту. Так само і з людьми. Чеснотливі сприймаються нами малоцінними і достойними погорди. Однак, прийде весна, і ті, котрі вважались мертвими, будуть сіяти, як сонце, у Царстві Отця (Мат. 13, 43), а злі, яких ми вважали щасливими, будуть сумувати і плакати (Людв. Гран.). Коли маєш красу душі, то частина її світла відіб'ється і на твоїй зовнішності (св. Єфр.).

РІЗНОВИДНОСТІ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЧЕСНОТИ

    Чеснота робить нас подібними до Бога, завдяки їй ми стаємо приятелями Бога. Божі чесноти виявляються у найвищому ступені. Бог найлагідніший, найласкавіший, най-щедріший, найсправедливіший. Тому ми, набувши ту чи іншу чесноту, стаємо подібними до Бога. "Чеснота робить нас подібними до Бога" (св. Берн.). Завдяки чесноті наші вчинки стають схожими на діяння Божества (св. Тома з Акв.). Ми повинні прагнути наслідувати чесноти нашого небесного Отця, щоб стати справжніми дітьми Бога (Св. Григ. Наз.).

   Чеснотливий є приятелем Бога, бо Ісус Христос говорить: "...хто чинить волю мого Отця, що на небі, той мій брат, сестра і мати" (Мат. 15, 50). 

   Божих чеснот є три: віра, надія і любов. Найкраще пояснення цих трьох Божих чеснот дає нам порівняння зі світлом. Ясність символізує віру, полум'я, яке підіймається вгору, — надію, жар полум'я — любов. Три Божі чесноти відображає і хрест. Долішнє рамено є образом віри як основи релігії; горішнє символізує надію, яка веде нас до небесних дібр; поділене поперечне рамено уособлює двояку любов (св. Петро Дам.). Віра — корінь, надія — пень, любов — плід (св. Єфр.). Віра закладає основу під дім Божий, надія ставить будинок, а любов довершує його (св. Авг.). Найвищою з цих чеснот є любов (І Кор. 13, 13). Без любові не має цінності ані віра, ані надія, оскільки Бог дає спасіння тільки тим, що люблять Його.

   Три Божі чесноти — це властивості душі, які отримує­мо разом з освячуючою ласкою.

   Чеснота віри приводить нас до переконання про існування Бога і правдивість Його об'явлень. Чеснота надії впливає так, що ми очікуємо від Бога вічного спасіння і засобів, які потрібні для його осягнення.

   Чеснота любові народжує в нас прагнення сподобатися Бого­ві завдяки виконанню Його заповідей.

   Ці чесноти справедливо звуться Божими, бо сам Бог є їх предметом, спонукою і творцем.

   Бог є предметом віри, бо ми віримо в те, що Бог об'явив, що відноситься до самого Бога (до Його істоти, властивостей, учинків і волі).

Бог є спонукою віри, бо ми віримо в те, що Бог об'явив; віримо тому, що Бог усезнаючий і найправдивіший.

   Бог є предметом надії, бо ми надіємося на щастя після смерті — на оглядання Бога і на радість у Ньому. Бог є спонукою надії — ми надіємося на спасения, оскільки Бог є всемогутній, найкращий і найвірніший.

   Бог є предметом любові, бо вона передбачає тільки Його. Бог є спонукою любові, ми любимо Його тому, що Він є найкращою Істотою.

   У житті ми повинні часто збуджувати в собі три Божі чесно­ти — особливо перед прийняттям св. Тайн та у хвилі смерті. Три Божі чесноти збуджуємо в собі, унаочнюючи їх предмет і спонуку. Для цього не потрібні якісь формули чи молитви, досить висказати своїми словами те, що відчуваємо. І таким чином досягмо відпусту (Вен. XIV). Вже коли ми хрестимося, молимося чи робимо добрі вчинки, ми збуджуємо в собі цю або іншу Божу чесноту або навіть усі разом.

   Моральні чесноти роблять наші вчинки відповідними зако­нові моральності.

   Моральних чеснот набуваємо, досягнувши освячуючої ласки через наші власні старання та за допомогою Божої ласки.

   Називаємо їх "моральними" (звичаєвими), бо вони роблять наші моральні поступи милими Богові. Коли три Божі чесноти перетворюють внутрішнє життя душі, то моральні чесноти впливають на прояви зовнішнього життя. Божі чесноти стосуються безпосередньо Бога, моральна — насамперед нашого ближнього або нас самих. Три Божі чесноти дає нам Св. Дух разом із освячую­чою ласкою, моральні чесноти мусимо набувати власними стараннями за одночасною допомогою Божої ласки. Щоправда, під час Хрещення наша воля через діяння Св. Духа стала схильною до здійснення добрих справ, але вправу у виконуванні морально добрих вчинків мусимо набувати тільки через часте повторювання добрих справ і поборювання злих нахилів. Під час Хрещення вкинув Бог насіння моральних чеснот у ріллю нашого серця, але, щоб те насіння принесло плід, ми мусимо старанно обробляти ріллю і усувати бур'яни. Одночасно ріллю нашого серця мусить опромінювати сонце ласки Св. Духа, щоб наші старання досягли бажаного успіху.

   Пам'ятаймо про сім головних моральних чеснот: покору, послух, лагідність, щедрість, поміркованість у споживанні їжі та напитку, чистоту і ревність у доброму.

   Покора стосується нашої честі, послух — нашої свободи, лагідність (терпеливість) — нашого розуму, щедрість — нашої власності, поміркованість у їді і питтю, як і чистота, стосуються нашого тіла, ревність у доброму — нашої праці. Кожного християнина повинні прикрашати лагідність і щедрість. Ці чесноти називають головними чеснотами, бо кожна з них є джерелом подальших чеснот. Головним чеснотам протистоять сім головних гріхів.   Справедливість — щире прагнення волі віддати кожному те, що йому належить. Справедливим називаємо того, хто кожному віддає те, що йому належить: Богові — честь, владі — послух, підлеглим — нагороду чи кару, собі рівним — справжню любов ближнього. Але воля на своєму шляху часто зустрічається з перешкодами (внутрішніми чи зовніш­німи), тому вона повинна опиратися на стриманість і мужність.   (католицький народний катехизм)

 Як відзначати день народження.

    Все створив Господь і всім управляє. За все дякуємо Богу, а найперше за дар життя. З цим даром, нам відкривається все створене, з любові до нас. І був час, коли Господь сказав, щоб ми були у цьому світі  і, так сталося.

    В Його волі було, щоб це відбулося через наших батьків. Тому і найбільша заповідь це любов до Бога, а любов до батьків, єдина заповідь з обітницею, тобто,  якщо будемо любити батьків то  «… добре тобі  буде і довго будеш жити на землі».

     Подяку Творцеві складаємо через побожне життя, згідно Його закону, а також, приймаючи живу участь в Церковному житті.  В цей день, коли ми відзначаємо день народження, маємо приступити  до Таїнства Покаяння, перепросити Господа за провини перед Ним. Потім прийняти Св. Причастя, до якого Господь постійно запрошує нас. При можливості, скласти пожертву на дім Божий. Особливо в цей день, ми маємо розважати над тим, «Чому  Бог дав мені життя?. Що Він хоче від мене?. Що мені робити, щоб відповісти на таку довіру і любов до мене?. Поки ми не зможемо ґрунтовно дати відповідь на ці запитання, до тих пір ми не будемо щасливі, а життя наше буде беззмістовним і пустим.

     Особливо, в цей день, ми повинні бути вдячні нашим батькам. Повага до них, добрі слова, розуміння, при можливості і подарунки.

   Якщо про цей день пам’ятають і наші знайомі, то з радістю долучаться до такої подяки, тим самим поважаючи нас.

    В цей день  остерігаймося  таких гріхів   як  гординя,  себелюбство,  пияцтво, обмовляння… .

 

      Господь створив тебе і все для тебе, будь вдячний Йому.

Листопад 2017р.Б.

св.Володимир

ВІТАЄМО УСІХ ВОЛОДИМИРІВ ТА ВОЛОДИМИР З ДНЕМ АНГЕЛА !!!!!   МИРУ ЗЛАГОДИ І ЛЮБОВІ У ВАШИХ РОДИНАХ !!!!!

Вітання Івана!!!

 

Вітаємо з днем Ангела усіх хто носить ім”я Іван та Іванка!!!Бажаємо Вам : здорового тіла, смирення душі, терпіння, стриманості мови. Нехай Господь Бог благословить Вас на добрі справи!!!!

Статистика відвідування

Відвідувачі
18
Статті
151
Перегляди статей
20256

Зараз на сайті

На сайті 35 гостей та відсутні користувачі